četrtek, 25. september 2014

Odpisani: ˝Bodite ljudje, ne ovce!˝

Nastop Odpisanih v klubu Vegalomas v kraju
Szombathely na Madžarskem. 22.11. se vračajo,
saj bodo tam nastopili skupaj z legendarnimi G.B.H.
Odpisani so avgusta izdali tretji album z naslovom »Šah Mat«. Ta vsebuje devet komadov, ki skoza ušesa zdrvijo v dobrih triindvajsetih minutah. Album je izšel pri založbi God Bless This Mess, kjer domujejo tudi številni pomurski izvajalci. Pred tem so izdali še enakimenski EP, sledil je album z naslovom »Preobrat« za založbo Statera ter plošča »Partisan hard core«.

Odpisani so svojo pot začeli davnega leta 1995. Leto kasneje so že nastopili na festivalu Novi Rock, ki je odkrival talentirane skupine v tistem času. Bili so tudi predskupina različnim priznanim skupinam kot so Faith No More, Lurkers, in GBH ter obiskali številne dežele, tudi Nemčijo in Nizozemsko. Leta 2003 so zamrznili svoje delovanje, po 7 letih pa so se vrnili na odre. Od takrat so delali tudi na novih komadih, kar jim je prineslo letošnjo novo izdajo. Band meseca. Na vprašanja je odgovarjal Saša Dolgov, bobnar skupine.
 

1. Nastali ste leta 1995. Kako se spominjate svojih začetkov? Od kod ideja za nastanek benda?

Vsi člani benda so imeli do leta 1995 že kar nekaj glasbene kilometrine za sabo. Nastali smo z združitvijo dveh bendov - G.R.B in NOT WHY YES. Borut in Peter sta iz Ljutomera in sta igrala v G.R.B. , Jože in jaz sva pa z NOT WHY YES, v Ljutomeru pa sva imela prostor za vaje, drugače nisva iz Ljutomera. Smo se pa vsi že od prej poznali tako, da je do združitve prišlo na hitro in po enih vajah že prvi koncert. :)

2. Bi kaj spremenili, če bi še enkrat bili v letu nastanka vaše skupine?

Mogoče bi ga še bolj žgali, bili še bolj jezni in delali še večje pizdarije. :)

3. Vašo zvrst lahko opredelimo kot crossover hardcore s primesmi punka in kančkom kitarskih metal linij. Kako ste se znašli v hardcore vodah?

Na začetku smo igrali komade od skupin G.R.B. in NOT WHY YES, katere smo predelali na svoj nov način tako, da so metalski komadi od G.R.B. dobili malo punk/HC note, počasnejši komadi od NOT WHY YES pa so z vplivom Perotove kitare dobili večji šus in hitrost ter značilno HC brutalnost s Borutovim vokalom. Pri nadaljnjem proizvajanju novih komadov smo vedno uporabljali formulo neobremenjenosti z glasbenimi vplivi, kar počnemo še danes. Vsi člani benda poslušamo precej različne glasbe, kar se posledično odraža na naših komadih. Na vseh naših ploščah lahko najdete komade, ki jih brez slabe vesti lahko opredalčkate v različne zvrsti glasbe, vendar gledano kot celota je naša glasbe res hardcore z vplivi punka in metala.

4. Odpisani, kdo vas je odpisal? Kako ste prišli do imena skupine?

Kdo bi se zdaj to več točno spomnil. Kdaj je že to bilo! :)

5. Nastopili ste na Novem Rocku 96. Kdo vas je zvabil na ta festival? Kako se spominjate tega dogodka?

Zvabil nas je Igor Vidmar. Povabilo pa je prišlo najbrž zaradi pravkar izdanega EP-ja, ki smo ga posneli čez vikend v madžarskem Szombathely-ju in je naletel na odličen odziv tako pri medijih, kot pri publiki. Novi Rock 96 je bil prvi tako velik koncert na katerem smo nastopili. Seveda smo bili navdušeni nad vsem, nad organizacijo, nad prizoriščem, nad odrom, nad publiko... Čez dve leti smo nato ponovno nastopili na istem odru na koncertu "The best of Novi Rock", vendar več nismo bili tako fascinirani kot prvič. :)

6. Nastopali ste po tudi Nemčiji, Nizozemski, Madžarski, Slovaški, Hrvaški. Kateri koncert vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

O naših dogodivščinah in neumnostih, ki smo jih doživljali na teh naših odpravah po Evropi bi lahko napisali knjigo.... v več delih. :) Kot koncert nam je pa v spominu verjetno najbolj ostal eden v Nemčiji, mislim, da je bilo v mestu Regensburg. Klub nabito poln s punkerji in hardcorovci, fenomenalna atmosfera, pred odrom živa norišnica. Nekateri člani naše skupine smo za potrebe koncerta postali začasni člani nemške skupine Scpeichel Broiss, izjemna premoč Slovenije nad Nemčijo v nogometu (ročnem) in še bi se našlo….:)

7. Leta 2003 ste zamrznili delovanje. Kaj je bil glavni razlog za tako odločitev?

Osebni razlogi in druge prioritete v privatnem življenju.

8. Po sedmih letih hibernacije ste se leta 2010 vrnili med aktivne. Kaj je vplivalo na to, da ste se vrnili na odre? Se je zamenjala tudi formacija (člani) benda glede na pretekli čas?

Pred petimi leti so v Gornji Radgoni pripravili koncert "25 let rocka v Radgoni" in so nas povabili, da se ponovno zberemo za ta dogodek ter odigramo nekaj komadov. Seveda smo se odzvali in začeli z vajami. Na žalost na koncertu takrat nismo igrali, ker sem jaz bil v bolnišnici, vendar nam je to dalo spet voljo za skupno igranje. Na začetku bolj za rekreacijo, zdaj pa je tu nov album. :) Postava benda je od prvega dne ista. Vmes je bilo nekaj poskusov z drugimi člani, vendar smo na koncu ugotovili, da smo samo mi štirje tu, da smo Odpisani.

9. Avgusta letos ste nanizali novi album, katerega izdaja pa se je očitno malo zavlekla, ampak plošča je tu. Kaj je bil vzrok temu?

Nič posebnega, pač pomanjkanje časa. Zavleklo se je iz objektivnih razlogov.

10. Kje je potekalo snemanje? Ste zadovoljni s posnetki?

Snemali smo v hišnem studiu naše založbe God Bless This Mess, ki se nahaja v Ambasadi Štefana Kovača Marka v Beltincih. Snemanje je potekalo pod komando Ivora Knaflja aka. Plueg, kateri je tudi glavni krivec za to, da smo zelo zadovoljni s posnetki .

11. Album ima naslov »Šah Mat«. Koga ste matirali z njim?

Mi nikogar. Drugi so matirali nas! V bistvu je naslov asociacija na trenutno stanje v naši državi, kjer so politične elite s pomočjo lobijev in vplivov iz tujine zatolkle lastno ljudstvo in ga z dvopoteznim šah-matom potisnile v situacijo, kjer mu je prioriteta boj za lastno preživetje, namesto, da bi ljudstvo uživalo v neobremenjenem življenju, ki bi mu ga morala nuditi tehnološka razvitost v 21.stoletju.

Za vizualno podobo albuma je
poskrbel Gregor Purgaj.
12. Na plošči se nahaja devet skladb s polno mero družbene kritike. Kdo snuje besedila? Katerim tematikam posvečate največjo pozornost?

Besedila piše naš pevec Borut. Pri dveh komadih na novi plošči mu je pri besedilih pomagal legendarni, žal že pokojni prleški punk pesnik Juš Cupar. Teme, katerim posvečamo največ pozornosti pa so vsakdanje, družbeno kritične. Z velikim nezadovoljstvom spremljamo vodenje naše države v zadnjih letih.

13. Novi album je izšel pri založbi God Bless This Mess. Kako je prišlo do sodelovanja?

Tomica in Ivor z založbe GBTM sta naša dobra prijatelja že od prej. Zelo dobro se poznamo tako, da smo se takoj ujeli tudi na tem področju in se brez problemov dogovorili za sodelovanje.

14. Promocijski nastop ob izdaji nove plošče se je zgodil 23. avgusta na grajskem dvorišču v Murski Soboti. Je zbrano občinstvo po vašem mnenju dobro sprejelo novi album? Kako ste videli ta koncert?

Koncert je bil zaradi slabega vremena iz grajskega dvorišča preseljen v klub MIKK (ki je lociran v tem istem gradu), kar je nam seveda bolj ustrezalo. MIKK je nasplošno naš najbolj priljubljen klub za koncerte in tudi občinstvo nas tu vedno najboljše sprejme. Od takrat, ko smo se ponovno aktivirali je bil to naš tretji koncert v MIKK-u. Vendar ta ni bil naš solo koncert v tem prostoru, ampak smo nastopili v sklopu festivala, ki ga je organizirala naša založba GBTM. Odziv občinstva je bil odličen, kot vedno. Igrati v totalno polnem klubu pred ljudmi, ki poznajo tvojo glasbo in besedila je tako ali tako želja vsakega benda.

15. Pomurska scena. Je po vaše mnenju dovolj alter dogodkov in prizorišč oz. klubov v vaših krajih, ki podpirajo tovrstno sceno? Je Unterhund v Ormožu glavno središče le-te? Kaj pa Ljutomer, Sv. Jurij?

Unterhund v Ormožu je trenutno zaprt, kot sem slišal. V Ljutomeru ni alternativnega kluba. Več ali manj so v Ljutomeru edini alternativni glasbeni dogodki koncerti v sklopu Grossmanovega festivala. Klub Jama v Sv. Juriju je od odprtja vedno bolj aktiven in prireja izredno kvalitetne dogodke. Najbolj aktiven klub v Pomurju je murskosoboški MIKK, ki je že precej let stalnica v ponudbi kvalitetnega alternativnega dogajanja. Zadnje čase mu sledi še beltinska Ambasada in pa tudi lendavska Mansarda. Tudi v Gornji Radgoni se je začelo ponovno prebujanje.

16. 27. septembra se bo v Gornji Radgoni odvil festival ˝30 let rocka v Radgoni˝ na katerem boste med drugim nastopili tudi vi. Se kaj premika tudi v Radgoni? Bi Radgona lahko postala neko pomembno središče alter scene kot nekoč, za kar se trudijo organizatorji tega dogodka?

Kot sem že omenil se je v Gornji Radgoni ponovno začelo premikati. Po nekaj letnem zatišju se nekoč sinonim za kvalitetne alternativne dogodke počasi vrača na pota stare slave. Vsaj upam, da je tako. Potencial imajo!

17. Kateri je vaš najljubši domači in tuji album v letošnjem letu?

ODPISANI - Šah mat !!! :)

18. Politika-kritika. Se vam zdi, da smo mogoče res ena zafurana družba, ker imamo ˝poslanca zapornika˝, Bratuškova pa se je za položaj EU komisarke iz Slovenije predlaga kar sama? Vsi tajkuni še kar niso za zapahi ipd.

Verjetno ni toliko problem v sami družbi, ampak je bolj problem v trenutni situaciji v kateri se ta družba nahaja. Čeprav mene osebno to, da imamo zapornika za poslanca zelo jezi in mi dviguje pritisk, ko ga vidim na TV kako moralizira, mu enostavno ne moremo oporekati njegove izvolitve, saj mu je zakon omogočil to, da ga ljudje izvolijo na to mesto. V tem je problem naše države. V zakonih, ki tem ljudem omogočajo, da počnejo to kar počnejo. Tako Janša, kot Bratuškova in tudi večina tajkunov se vedno sklicujejo na zakone, ki so jih večinoma napisali oni sami ali pa njim podobni prav zaradi tega, da jih bodo lahko takšni in podobni pacienti zlorabljali in obračali sebi v prid. Najbolj žalostno pa je, da se najdejo ovce, ki so se pripravljene izpostavljati v bran teh ljudi, ne glede na to, če so njihova dejanja sprevržena, neetična in v škodo vsem prebivalcem naše države. Žalostno je pa tudi to, da se ostali del družbe odziva zelo pasivno in svojo kritiko izraža več ali manj doma ali za šankom, za kritično in aktivno javno delovanje ter sodelovanje pri spremembah pa jim zmanjka poguma.

19. Vaši načrti za prihodnost. Vas mogoče mika turneja po Evropi kot nekoč?

Mika nas že, samo časa ni. Službe in družine naredijo svoje. :) Omejili smo se na koncert ali dva na mesec, saj za kaj več kot sem že dejal ni časa. Imamo dogovorjenih že nekaj koncertov do konca tega leta, tudi v tujini. Dolgoročnih planov pa trenutno ne delamo.

20. Vaše zaključne besede…

Pridite nas pogledat, če bomo kdaj kje v vaši bližini, ne bo vam žal. In bodite ljudje, ne ovce!

Intervju je pripravil Matej Urbanč.


Člani skupine:

● Saša Dolgov - bobni
● Jože Pal - bas
● Peter Beznec - kitara, vokal
● Borut Horvat - vokal

Diskografija:

◆ »Odpisani«, 7˝(1995, samozaložba)
◆ »Preobrat«, CD (1997, Statera records)
◆ »Partisan hard core«, CD (2000, Statera records)
◆ »Šah Mat«, CD (2014, GBTM)

Kontakt:

● info@ride.si

Povezave:

facebook
bandcamp
Prihajajoči koncerti:

● 27.09. Sejmišče @Gornja Radgona, 30 let rocka v Radgoni
● 22.11. Klub Vegalomas @Szombathely (HU), + G.B.H



NAGRADNA IGRA: Podarjamo pet cd-jev svežega albuma Odpisanih. Vprašanje se glasi: ˝V katerem klubu Odpisani najraje igrajo?˝ Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 2.10.14. Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd-ejke od skupine Trifor60: Erik Marič, Boštjan Podlipec, in Sašo Kavaš so prejeli album »Kdo Odloča?!«, Boris Demšar in Robert Hren pa sta prejela album od benda Sodn´ Dan. To je to.

Ni komentarjev:

Objavite komentar