torek, 23. april 2013

Radiostorm: ˝Velika Britanija nam je bila že od nekdaj zelo privlačna.˝

Skupina Radiostorm je svojo glasbeno pot pričela leta 2007. Lansko leto so izdali tudi album z naslovom The Chaos Station, ki predstavlja osem pesmi s problematiko vsakdanjega življenja in protest proti današnji nepravični ureditvi.

Kot smo že poročali, so se tej domači punk rockerji Radiostorm med 15. in 22. marcem 2013 potikali na turneji po Veliki Britaniji. Nastopili so v Birminghamu (2x), Nottinghamu (2x), West Yorkshireju, Plymouthu in Ipswichu. Na svoji poti so torej odigrali sedem nastopov ter si pridobili novih odrskih izkušenj iz tujine. To je bil seveda tudi njihov prvi nastop v tej otoški državi. Postavili smo jim nekaj vprašanj.

1. S turnejami že imate nekaj izkušenj, saj ste pred letom že organizirali turnejo Punk goes Hardcore tour, ki se je vila v Sloveniji ter Avstriji. Kako to, da ste se tokrat odločili zatresti prav Veliko Britanijo?

Velika Britanija nam je bila že od nekdaj zelo privlačna. Po izdaji našega prvega spota (About), se je pojavilo nekaj angleških pristašev in predvsem en angleški radijski voditelj, ki nam je takoj organiziral dva koncerta v Birminghamu. Po dogovoru prvih koncertov, so sledili tudi ostali.

2. Kako ste premagovali logistične prepreke potovanja od kluba do kluba oz. iz kraja v kraj?

Po vsakem končanem koncertu smo imeli zelo kratek spanec. V zgodnjih dopoldnevih smo se pripravili, natovorili kombija in se odpravili na naslednjo lokacijo. Priznamo, da je bilo vse skupaj logistično zelo naporno, ampak smo uživali v čist vsakem trenutku. Logistične in časovne prepreke potovanja so bile tudi dokaj zahtevne, ampak smo jih uspešno in z veseljem reševali.

3. Kakšna je po vašem mnenju angleška punk rock publika? Kako ste se počutili na tamkajšnjih odrih? So vas dobro sprejeli?

Zanimivo je, da vsi kritizirajo angleško publiko. Govorijo, da so zahtevni, pasivni in še mnogo več… Mi smo tam preživeli noro super čas. V sedmih dneh smo prejeli več podpore, pohval in čestitk, kot pri nam v vseh teh letih našega delovanja. Sprejeli so nas kot njihove. Odri, publika in vse kar pač spada temu, je bilo nepozabno. Enostavno noro je bilo!

4. Kakšni se vam zdijo klubi v katerih ste nastopali in kako bi jih primerjali z našimi
?

Naša država je na žalost zelo majhna. V primerjavi z število bendov in velikosti države se nam v Sloveniji dokaj slabo piše. Nasičenost bendov v Sloveniji je pač previsoka, zato to tudi finančno izkoristijo slovenski organizatorji. Glede na to, da smo za naše mnenje čisti neznanci v tej sceni, smo imeli dobre dogovore. Imeli smo skoraj povsod brezplačne nočitve, oskrbo in dobro plačane koncerte (kar je pri nam skoraj redkost v tem žanru).

5. Ali ste na koncertih nastopali samostojno ali ste si oder delili še z drugimi skupinami?

Radiostrom @ West Yorkshire
(smeh) Na vseh koncertih smo nastopali kot glavna skupina. Počutili smo se ponekod kot veliki. Na nekaterih koncertih smo imeli lokalno podporo, kar nas je tudi zelo veselilo. V Birminghamu smo odigrali tudi samostojni koncert. Občinstvo je bilo tako zagreto, da so nas komaj spustili iz odra.

6. Kakšna je bila podpora vaše založbe, medijev in drugih akterjev pri turneji?

Podporo založbe na žalost nismo imeli. Tudi slovenskih medijev in akterjev ni bilo pri naši zgodbi, razen Slovenski Punk Rock Portal, ki nas že zvesto spremlja in podpira od samega začetka delovanja. Vsa pohvala pa gre angleškim promoterjim, publiki in organizatorjim, ki so nas tako veličansko gostili v Veliki Britaniji.

7. Po čem si boste najbolj zapomnili to turnejo?

Najbolj si bomo zapomnili turnejo po vzdušju in sproščenost na vseh koncertih. Publika je bila odlična in spoznali smo skoraj preveč novih dobrih ljudi, prijateljev in navez za nadaljnjo prihodnost.

8. Kakšno je zdaj stanje v skupini? Pred nekaj časa ste zamenjali bobnarja in nas zanima kako ste se ujeli z novim?

(smeh) Nismo zamenjali samo bobnarja, temveč tudi kitarista. Novi kitarist (Klemen Rizmal) se nam je pridružil šele en mesec pred odhodom v Veliko Britanijo. Naš novi bobnar (Robert Slemenšek) je pa šele od novembra 2012 z nami. Zelo smo veseli da smo našli isto misleče glasbenike kot smo mi. Vzdušje v skupini je zaenkrat izjemno. Prihajajo nove ideje in motivacijo za našo nadaljnjo pot.

9. Kako zdaj naprej?

V tem trenutku se pripravljamo na snemanje novega komada. Novi izdelek bomo predstavili še letos poleti v obliki videospota. Prepričan sem, da bo občinstvo pozitivno sprejelo našo novo-staro obliko punk rocka. Načrtujemo tudi dva odmevnejša koncerta v našem domačem kraju (Šentjur) ter nadaljnje nastope po Sloveniji in tujini (vse nadaljne koncerte lahko zasledite na naši uradni facebook strani). Naslednjo leto imamo spet zagotovljene nastope v Veliki Britaniji. Zaradi dobrega odziva v letošnjem letu bo United Kingdom Tour 2014 trajal dobrih 14 dni.

Na intervju je odgovarjal Toni Mlakar (basist, back vokalist), ki se ob tej priložnosti vsem zahvaljuje za podporo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar