ponedeljek, 29. april 2013

No Border Jam No. 7 ali ko glasba briše meje…

No Border Jam No. 7:

1. Svinjske tačke: Ne me jebat
2. Dža ili Bu: VIP
3. Gužva u 16-ercu: Zapad
4. Proleće: Od čega sit od toga
 i debeo
5. Buldogi: Dvign glavo
6. Damir Avdić: Po asfaltu
i betonu
7. Generacija bez budučnosti:
Sistem mašina
8.  No Rules: Igraj, zabij, nabij 
9. Vox Populi: Zašto, dokle, kada
10. Fraktura mozga: Vampirska
11. The Detonators: Next to you
12. Punkart: Treble trouble
13. Grandpa Candys: Vampirella
14. Cosa Nostra: Kurbin sine
15. Zbogom Brus Li: Kokainka
16. Voodoo Cadillac: Blato
17.  KBO!: Stari ja
18. Ofsajd: Sarajevo
19. Mindless Violence: D.I.Y.
20. No Limits: Just one day
21. Stray Dogs: Petrak 
22. XAXAXA: Kolku nazad
možeš, da se vratiš
23. Zašenki: Mladina
24. Abergaz: LOL generacija

Založba: Front Rock, Maribor
Leto: 2012
Dolžina: 74. min
No Border Jam je glasbeni festival, ki trosi punk in ostalo alternativno glasbo po širšem področju. Sega čez, preko navideznih meja, po dolgem in počez. Mej ni. Meje so zasidrane zgolj v nekaterih naših glavah, čas pa je, da se zbrišejo iz našega spomina. Delete.

No Border Jam je festival, ki je v svoji zadnji izvedbi praznoval 20. obletnico obstoja. Festival je idejno zasnovan na anarho-punk usmeritvi, nasprotuje vsem oblikam represije in nasilja ter jasno kaže sredinec vsem skorumpiranim politikom in sistemom. Zadnja leta je zasidran v mariborski Pekarni, pred tem pa je gostoval tudi na Ptuju in v Ormožu. Je najstarejši festival tovrstne godbe pri nas. V svoji zgodovini delovanja je na sceni pustil ogromen pečat ter punku pomagal ostati na površju. Glasbeno dogajanje na festivalu pa še dodatno nadgrajuje z underground tržnico, video projektom ter grafitarsko delavnico, razstavami, piercing postajo ter vegansko kulinariko. Omogoča tudi vsakoletno srečanje neodvisnih založnikov, distributerjev in aktivistov alternativne glasbene scene.

Kompilacija No Border Jam No 7. je konec lanskega leta izšla pri založbi Front Rock, ki deluje pod okriljem Subkulturnega Azila Maribor. Na njej se nahaja 24. brezkompromisnih izvajalcev in obenem znanilcev, da punk še živi. Pesmi izvajalcev so uporniško usmerjene, krajše in jedrnate ter kakopak s sporočilno vsebino. Že samo prva pesem na omenjeni izdaji skupine Svinjske Tačke ˝Ne me jebat!˝ nas opozarja, s čim imamo opravka. Ja to je punk glasba, ki ni samo to in se ne pusti zajebavat na škodoželjen način. Odprtost je tisto, za katero se vsi borimo in hočemo, da se kaže tudi v praksi. To na nek način ponazarja tudi ta plošča, ki je odprla vrata številnim bendom, ne glede na njihovo identiteto.

Kompilacija No Border Jam v sedmi izdaji nas spominja na plošče oz. albume, ki so izhajale v 80-letih prejšnjega stoletja. Takrat je bila Jugoslavija še relativno močna in stabilna država, ta izdaja pa nas spominja na tiste čase zato, ker se na njej pojavljajo skupine iz celotnega Balkana. Tudi glasbeno je bila takrat bivša Jugoslavije polna punk, rock pa tudi hardcore bendov, ki so se začeli pojavljati v kasnejši fazi. Na tej plošči je torej moč slišati različne vrste glasbe od punka do rock´n´ rolla, garažnega punka, hardkora in spet nazaj do punka ter celo do punkabillya, folk punka, novega vala in post punka, kar daje tej kompilaciji poseben pečat. Omenjena kompilacija bi si zaslužila, da zaseda prostor v zbirki oz. na polici slehernega poslušalca, svoj prostor pa bi si ta plošča zaslužila tudi v vinilnem svetu.

No Border Jam 
Workshop Compilation:

1. Stain: Mi smo živi
2. Stain: Mašina
3. Stain: Mržnja
4. Stain: Ne može
5. Stain: Upravo sad
6. Stain:Monarhija
7. Stain: Početak
8. Ja k'o Mile, a Mile k'o konj:
Iluzije slobode
9. Ja k'o Mile, a Mile k'o konj:
Sin asasin
10. Ja k'o Mile, a Mile k'o konj:
Love song
11. Nova generacija: Moj život
12. Nova Generacija: Trash 
Želevca (Pozeri)
13. Nova Generacija: Dizelaši
14. Nova Generacija: Glupo dete
15. Nova Generacija: Bez 
vojska, bez policija, zabava
16. Nova Generacija:
Kapitalizmot ne uništuva
17. Nova Generacija: Roditeli
18. Zašenki: Nega mejra
19. Zašenki: Na živce
20. Zašenki: Gor pa doj
21. Zašenki: I Don't Care
22. Zašenki: Brezpogojno
23. Zašenki: Paranoja
24. Zašenki: Špricer
25. Zašenki: Ne ven ka ščen

Založba: Front Rock, Maribor

Leto: 2012
Dolžina: 55. min
Ob tej kompilaciji se izšla še ena in to je No Border Jam Workshop Compilation. Za slednjo so svoje pesmi prispevali štirje bendi. Zanimivo pri tem je to, da vsak band prihaja iz različne države bivše Jugoslavije. Stain nam na plošči predstavijo verzijo punka, kot ga vidijo v Lukavcu (BiH), Nova generacija divji skopski hc punk thrash, Ja k'o Mile, a Mile k'o konj bend iz Novega Bečaja (Srb) daje explozivne punk thrash ritme, Zašenki iz Murse Sobote pa so za kompilacijo zašenkali 8. nabritih punk komadov, vkjučno z njihovim starim hitom ˝Gor pa doj˝. Torej ta plošča je iz glasbenega vidika bolj tipična punk, hc, ter deloma tudi trash kompilacija, ki nas v 55 – minutah popelje skozi težje ritme in sporočilno vsebino.

Ob omenjenih kompilacijah pa je izšla še posebna izdaja in to je strip A Tale of a Fight for Survival. Strip nam govori ali bolje rečeno prikazuje potek razvoja festivala No Border Jam skozi čas. Predstavljeni so tudi številni bendi v ilustratorski verziji, ki so krojili usodo festivala in ni jih malo. Tu naj omenimo, da so na festivalu nastopili tudi Oi Polloi, MDC oz. Milion of Dead Cops, Anarcrust, The 4 Sivits, Citizen Fish in številni drugi. Naj festu je s svojim bendom nastopil tudi Marky Ramone, bobnar legendarnih Ramonsov. Izdaja stripa je izšla v nakladi 10.000 izvodov in sicer v angleškem jeziku. Posebno pa pozdravljamo to odločitev, da je strip izšel na recikliranem papirju, kar še dodatno govori v prid okoljski ozaveščenosti festivala.

Strip A Tale of a Fight
for Survival
Strip, kakor tudi obe kompilacijski izdaji je moč za simbolično ceno dobiti preko našega portala. Za pičla dva evra pa strip lahko kupite v vseh trafikah po Sloveniji. Za nakup stripa in omenjenih kompilacij, kakor tudi starejših izdaj, pa se lahko seveda obrnete tudi na organizatorja festivala Subkulturni Azil, ki je tudi snovalec teh izdaj ter pomemben akter na glasbenem, umetniškem, kulturnem, založniškem in še na kakšnem področju. Tudi z njihovo pomočjo lahko danes še vedno govorimo o pravem pomenu punka.

Naša ocena:

No Border Jam No. 7: 8,97
No Border Jam Workshop Compilation: 8,66
Strip A Tale of a Fight for Survival: 9,12

NAGRADNA IGRA: Podarjamo kar pet kompletov, posemezen  vsebuje oba kompilacijska cd-eja in strip. Nagradno vprašanje se glasi: Naštejte vse lokacije, na katerih se je v svoji 20-letni zgodovini odvil festival No Border Jam? Odgovore sprejemamo na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradn igro in vašim naslovom. Igra velja do vključno 5. maja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar