četrtek, 22. november 2012

Paraziti P. 13: ˝Delamo se norca iz butastih zakonov in vodenja države ali kuhanja hrane kot so štrukli˝


Paraziti P. 13 je gorenjska zasedba, ki je leta 2003 gospodovega začela kaliti mir vsem svojim spokojnim sosedom. Sprva so bili kvartet, sedaj trio, ki udriha po kitarah in bobnih ter proizvaja glasno punk rock glasbo.

Pred kratkim je izšla njihova druga izdaja Use gre u kurac, ki je nasledila pirat plato Životinjsko carstvo iz leta 2008. Z njimi smo opravili intervju, ki sledi spodaj.

1. Povejte zakaj ste ustanovili skupino? Kaj je bil cilj le-te?

Skupina je bila ustanovljena bolj po naklučju. Prvotni namen je bil, da bi v osnovni šoli pokazali inštrumente. Pred tem, se prvi člani benda še nismo vsi poznali. Sestavili smo nekaj komadov in odigrali prvi nastop v OŠ Križe. Ker je bil že od našega začetka v glasbi prisoten pank, smo s tem tudi nadaljevali. Nekateri člani so odšli se zamenjali, a po devetih letih smo še vedno tu. Naš cilj ni bil prej nikoli čisto jasen, saj smo igrali bolj kot za hobi. A sedaj bi lahko rekli da je naš cilj da se širi naša glasba da ljudem popestrimo dan jih razveselimo z našimi smešnimi komadi, a hkrati jih postavimo na realna tla, saj besedila govorijo tudi o trenutnih situacijah v naši državici ki pa ni ravno rožnata.

2. Kaj se skriva v ozadju imena benda Paraziti P.13?

Kaj se skriva v tem imenu nas velikokrat vprašajo. Če razčlenimo ime Paraziti P.13, paraziti so paraziti, zajedalci, tu ni veliko za razlagati, čeprav je že obstajal bend s tem imenom. P.13 je pa druga stvar, kaj naj to predstavlja? Ste še kdaj slišali za petek trinajstega, to je to, samo da je to zgolj okrajšava. Vse skupaj bi bilo Paraziti Petek Trinajst. Dodatek je bil samo zato ker vemo, da je že nekaj takih bendov po svetu s podobnim imenom. Da pa bi vsaj malo izstopali smo se malo poigrali z imenom, čeprav nas večina pozna samo kot Paraziti.

3. Septembra prejšnje leto vas je zapustil eden član, ampak vi ste vseeno nadaljevali zgodbo. Zakaj se je to zgodilo?

Odločil se je da bo glasbo nadaljeval v drugi zvrsti ki mu bolj odgovarja in tako je sestavil bend Hudičeva muska, kjer igra tudi naš trenutni basist. Če se vprašamo zakaj, je to predvsem zaradi zvrsti, ki mu ni več odgovarjala. Odhod pa je bil čisto prijateljski. Mi pa nadaljujemo svojo pot, saj nam je bilo škoda da bi podrli to kar smo kar nekaj časa gradili.

4. Pred kratkim ste izdali novo ploščo, ki nosi naslov Use gre u kurac. Kaj ste mislili s tem? Ali je vse res tako črno?

Naš celoten album govori o tem da nas najvrjetneje čaka bolj črna prihodnost, glede na to kako nas vlada vodi, nam pobira denar in si ga baše v svoje žepe.

V naslovu albuma je tudi malo trika, ko ne povemo cele zadnje besede, seveda vsi vemo kaj smo s tem mislili. Res gre počasi vse u kurac, če pa komade dobro poslušate pa slišite tudi neke nasvete kako uživati življenje, ne glede na pokvarjene zakone in probleme v tej državi in po svetu. Nekateri si zatiskajo oči pred resnico in živijo nekje v namišljenem svetu, čeprav je opaziti da se ljudje počasi zbujajo in morda bomo nekoč doživeli preporod naroda. Do takrat pa naj ljudje uživajo v tistih smešnih komadih, ki jih spravijo v dobro voljo.

5. Vaša besedila so mnogokrat komične narave, redkeje pa se lotevate resnejših tem. Od kod črpate navdih za pisanje skladb?

Navdih za besedila dobivamo v službi, ko se vozimo, med prijatelji, v gostilni ali doma. Besedila so velikokrat smešna, ker se radi delamo norca iz butastih zakonov in vodenje države ali kuhanja hrane kot so štrukli. Radi imamo smeh in to energijo radi prinesemo tudi na oder.

6. Albumi manjših skupin ponavadi izidejo v samozaložbi. Ali je d.i.y. izid plate pravi pristop?


Za manjše bende je DIY prav gotovo edinstvena priložnost da skušajo ustvariti svoj album. Mi smo recimo komade posneli sami, doma pri Bohnu v studiju. CDje smo pekli na računalnikih. Vse smo kupili sami. Pri drugem albumu pa smo naredili novost in smo dali ovitek albuma tiskat, s tem je bilo pri prvi plošči največ dela. Tiskanje, rezanje, prepogibanje ovitkov, tu pa je bilo za isti denar že vse narejeno. Včasih je treba delati kompromise, kaj je bolje narediti sam in kaj je bolje plačati.

7. Kako bi opredelili zvrst, ki jo igrate? Enostavno punk rock?

Hja, zvrst. Tukaj prihaja do raznih razmakov glede tega kaj res igramo. Vmes so tudi kakšni kratki metal rifi, ska inserti, funky bass linije, na bobnih hardcore ritmi. Vsak doda nekaj svojega in težko bi določili točno zvrst. Ska-punk-rock, nekaj tu vmes. Seveda pa to ni tok važno katera zvrst je, važno da je nam kul in da tisti ki poslušajo ob tem tudi uživajo.

8. Kor pravite ste imeli že veliko nastopov. Kateri koncert vam je torej najbolj ostal v spominu in zakaj?


Od useh nastopov do danes nam je verjetno najbol v spominu ostal nastop ko smo igrali za Rock Kotline v Goriških Brdah, kjer je bil oder v gmajni pred vodo in ko smo mi šponal so ljudje skakali v vodo, drugi so nas pa poslušali na drugi strani brega, to nam je pa bilo noro. So pa tudi nastopi recimo v MKSC Koper, kjer nam je res uspela dobra žurka ter prvi nastop na Hrvaškem v AKC Garaža. Lahko še povemo, da ima Grega do sedaj zabeležene še vse nastope od našega začetka.

9. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Promocija nove plošče?

Seveda je trenutno v planu promocija albuma. Nekaj nastopov je že v planu. Naslednji načrt pa je deseta obletnica benda ki bo drugo leto.Nekaj idej že imamo glede same izvedbe in nastopajočih. Če hočete biti z nami na tekočem je najbolje, da se nam pridrižite na Facebooku, saj nas hitro najdete. Videospot, to ne smemo pozabiti, tudi to pride na vrsto. Pa kmalu bo treba naštudirat tudi kakšn nov komad.

10. In še zadnje vprašanje. Če ste (sploh) šli na volitve in koga ste podprli v letošnji predsedniški bitki?

Če bi bil kakšen pametn kandidat bi šli volit… ah škoda cajta za to. Če lahko povzamemo kaj je nekdo napisal na volilni lister. Pahor nas je že enkrat zajebal, Turka ne bomo še nadaljnih par let gledali, Zver pa bi bil boljši za tasta. Se kar strinjamo izbor za Miss Predsednika ni ravno dober. 


ČLANI SKUPINE: 

Grega Oranič - vokal, kitara
Tona Oranič - bass
Klemen Bohinc Bohn: bobni, back vokal

KONTAKT:

klemen.bohinc@gmail.com
facebook
myspace
reverbnation

PRIHAJAJOČI KONCERTI:

24.11.2012 - Album release party, MTB klub Kranj
15.12.2012 - Dobrodelni koncert CSD - Tržič
19.1.2013 - Menza pri koritu, Ljubljana



NAGRADNA IGRA: Člani skupine Paraziti 13. P podarjajo 1x CD+Majica+našitek in 2x CD+našitek. Nagradno vprašanje se glasi: Kaj kuha naša mama? Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 28 novembra. Srečno!

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so prejeli cd-ejke skupine Iamdisease so: Barbara Žužek, Blaž Harej in Žiga Koselj. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar